Chcete něco sdělit svému okolí?
Názor na dění ve vašem městě, zprávy z vašeho regionu, pozvánku na vaší akci...
Psát do Domácích novin může úplně každý
>>> Přidat článek <<<

Kuchařky z 23. MŠ zvítězily v soutěži o nejlepší svačinu

19.11.2018
Kuchařky z plzeňské 23. mateřské školy ze Slovan získaly první místo v soutěži Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování. Podle poroty připravily nejchutnější, pestré a výživově hodnotné svačinky. V soutěži uspěl i tým ze 4. základní školy z Lochotína, který ve své kategorii obdržel za špagety s nilským okounem třetí místo. Soutěž zorganizovala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

„Účast v soutěži byla jednou z příležitostí, jak ukázat rodičům malých strávníků i veřejnosti, že zdravé, pestré a chutné pokrmy jsou prioritou každé školní jídelny,“ uvedla ředitelka 23. mateřské školy Iva Adamová.

Finále se konalo v prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách 10. listopadu 2018. Kuchařky mateřských škol měly za úkol připravit svačinky, soutěžní týmy základních škol pak obědy. Z Plzně se dostaly do finále kromě vítězné 23. mateřské školy také 51. mateřská škola ze Slovan a 22. mateřská škola z Bor, v kategorii základních škol postoupila 4. základní škola.

Porotci hodnotili dodržení téma soutěže, chutnost, vzhled a zároveň splnění nutričních požadavků moderní zdravé stravy. „Důležitým poznatkem v rámci soutěže bylo, že za každou cenu nemusí jít o originál, ale může to být klasika přizpůsobená moderním požadavkům, a přitom zůstává zachována její chutnost a přitažlivost pro strávníka,“ dodala Iva Adamová.

Výsledky a soutěžní jídla:

Tým 23. MŠ – 1. místo
- jogurt s mangem a chia semínky
- tmavý toustový chléb, pomazánka z batátů, strouhaného sýra a ovesných vloček, zeleninová obloha
- plzeňská bageta, pomazánka tvarohová se sýrem Cottage a brusinkami, zeleninová obloha

Tým 51. MŠ – 4. místo
- pomazánka cizrnová s kaštany a medem
- pomazánka z pečeného tuřínu, vajec a dýňového semínka
- pomazánka z kapra a ovčího tvarohu s rozmarýnem

Tým 22. MŠ – 4. místo
- pomazánka z domácího marcipánu s pečenou hruštičkou
- pomazánka z bobu obecného, pšeničných klíčků a čerstvého fenyklu
- pomazánka s kozím sýrem a mateřídouškou

Tým 4. ZŠ – 3. místo
- špagety s čerstvým nilským okounem, pečenými cherry rajčátky a čerstvými bylinkami

Převzato ODTUD

Aktuálně z Plzeňska